Return to site

De geheime taal die iedereen verbindt!

De taal die iedereen verbindt

Alle mensen op aarde delen één gemeenschappelijke taal. Sterker nog dezelfde taal delen we ook met alle dieren. Wanneer je deze taal ontdekt gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Een nieuwe wereld waar 'ik' verbind met 'jij'. Een wereld waarin het deel verbindt met het geheel. Een wereld die binnen verbindt met buiten.

We spreken deze taal met ons handelen, onze acties, ons gedrag. Onze daden zeggen meer dan onze woorden. In de basis vertonen alle mensen en dieren hetzelfde gedrag. We lopen allemaal hetzelfde pad. We zijn allemaal op weg van pijn naar plezier. We rennen weg van pijn. En we rennen toe naar plezier. Iedereen: mens en dier.

Fight, flight freeze

Met pijn en gevaar gaan we op drie manieren om: fight flight freeze. Iedereen: mens en dier. Iedereen heeft een unieke vorm van vechten. De één met zijn vuisten, de ander met zijn mond. Iedereen heeft een unieke vorm van vluchten. De één met zijn benen, de ander met smoesjes. We hebben allemaal unieke manieren van verstijven. De een blijft veel te lang in een functie hangen, de ander zit met een burn-out thuis.

Men lijdt het meest van het lijden dat men vreest

Vluchten weg van pijn is niet de snelste weg naar plezier. Helaas zijn bijna alle mensen aan het vechten, vluchten of verstijven. Niet voor echte pijn maar voor een kans op pijn. Die echte pijn valt vaak wel mee. Het fascinerende is dat de kans op pijn zelfs al pijn doet. Veel mensen lijden pijn aan de mogelijke pijn die hen te wachten staat. En zo lijden ze veel meer pijn dan noodzakelijk is of ze lijden onnodig pijn als de echte pijn weg blijft.

The only thing we have to fear is fear itself. - Franklin D. Roosevelt

Als je herkent dat bijna iedereen op dezelfde weg is van pijn naar plezier. Als je herkent dat bijna iedereen zijn eigen unieke vorm van fight, flight of freeze vertoont. Als je de universele taal van het gedrag herkent, dan ga je mens en dier begrijpen. Dan weet je dat je hond alleen aanvalt,omdat hij bang is. Dan weet je dat die collega zich als een haantje gedraagt, omdat hij bang is. Dan weet je dat je zus met een burn-out op de bank zit, omdat zij bang is. Dan hoef je het gedrag van een ander niet persoonlijk te nemen en kun je de ander beter zien!

Spel komt na fight flight freeze

Spel ontstaat pas als je je eigen pijn bent aangegaan, en het je gelukt is erboven uit te stijgen. (als je je eigen demonen hebt verslagen, zou ik weglaten). Dan is er geen gevaar meer. En dan is er meteen geen noodzaak meer voor het aanvallen van of plotseling vluchten van een ander. Daarmee wordt je voor anderen veiliger. En als je veilig wordt, willen anderen graag bij je in de buurt zijn. Je wordt aantrekkelijk. Maar nog veel belangrijker: je krijgt ruimte voor spel. Als kinderen zich veilig voelen gaan ze spelen. Als de ouders van een vossengezin thuis zijn buitelen de kinderen over elkaar heen. Ze spelen. Als de ouders op jacht zijn zitten de kinderen stil in hun veilige hol. Spel is niet alleen het resultaat van veiligheid. Spel is ook de weg naar meer veiligheid.

You can discover more about a person in an hour of play than in a year of conversation​. -Plato

Spel als weg naar veiligheid

Spel biedt de ruimte om de grenzen op te zoeken. Door grenzen op te zoeken leer je beter waar de grenzen zijn. Ik zie dit dagelijks bij mijn jonge hond Goofy. Zij lost elk probleem op met spel. Kleine honden die bang voor haar zijn. Grote honden waar zij bang voor is. Mensen die bang voor haar zijn. En ze probeert ook met spel te ontsnappen aan het doen van dingen die ze niet wil. Zodra een situatie voor haar onveilig is neemt ze haar 'spel' houding aan.

Als anderen ingaan op haar uitdaging tot spel dan weet ze dat ze veilig is. Er komt dan een afspraak tot stand dat plezier belangrijker is dan pijn. Beide partijen zijn op weg naar plezier. Wanneer de ander niet ingaat op haar uitdaging tot spel weet ze dat de ander probeert te ontsnappen van gevaar en dat ze daardoor een aanval of een vlucht kan verwachten. Voorbeelden van het gebruik van spel om te ontdekken of je veilig bent zie je viraal gaan op het internet. Muizen met katten, leeuwen met antilope ‘s, kitten en puppy filmpjes. Wij mensen kunnen er geen genoeg van krijgen! Waarom? Omdat het ons herinnert aan ons eigen spel, en het ons even doet ontsnappen aan de continue aanwezige angst voor pijn.

Spelende mensen

Er zijn maar weinig mensen die spelen. Maar als je weet hoe je ze kan herkennen, zie je er steeds meer. Bij spelende mensen gaat alles van een leien dakje. Ze zijn creatief en succesvol. Iedereen wil bij ze in de buurt zijn. Met twee vingers in hun neus rollen ze door het leven. Deze mensen krijgen lach rimpels in plaats van stress rimpels. Deze mensen beginnen na hun pensioen nog aan een nieuwe hobby. Deze mensen stoppen met hun baan omdat ze iets anders leuker vinden, ook al leveren ze er in zekerheid op in. Ken jij deze mensen? Ja? Gefeliciteerd! Ken je deze mensen niet? Tijd voor verandering!

Spel als positief sneeuwbaleffect

Als je de taal van fight, flight, freeze leert herkennen zal je wereld veel veiliger worden. En dus is de noodzaak om zelf te vechten, vluchten of te verstijven een stuk kleiner. En nog mooier, daardoor wordt een ander zijn omgeving ook weer veiliger. Als je de taal van het spel leert spreken wordt je wereld (nog) veel veiliger. Je weet precies wat je aan een ander hebt.

Safety and play is the only way. - Lars Boeck

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly