Return to site

De mentale gevangenis

Born to be free

Wat is de mentale gevangenis? Wat zijn de gevolgen van de mentale gevangenis? Hoe ontsnap je uit de mentale gevangenis?

Wat is de mentale gevangenis?

In Nederland zitten er relatief weinig mensen in een echte gevangenis. En ik zou dat bestempelen als iets goeds. Je zou verwachten dat hoe minder mensen er in een gevangenis zitten des te vrijer de mens zich voelt. Helaas gaat die vlieger vaak niet op. Een groot gedeelte van de mensen voelt zich toch gevangen. Gevangen in het lichaam als het niet doet wat je wilt dat het doet. Iets wat ons allemaal staat te wachten naarmate we ouder worden. Of mensen voelen zich gevangen in een financiële situatie. Er wordt bijvoorbeeld elke maand meer geld uitgegeven, dan dat er binnenkomt. Of mensen voelen zich gevangen in een relatie. Ze hebben het gevoel dat ze op hun tenen moeten lopen om aan het ideaalbeeld van de ander te voldoen. Ze geloven dat ze niet goed genoeg zijn zoals ze zijn en spelen daarom vaak toneel. Ze laten (een deel van) hun ware zelf niet zien. Ze zijn dan wel niet alleen, maar voelen zich regelmatig heel eenzaam. Of mensen voelen zich gevangen in een sociale situatie. De familiebezoekjes worden als zeer vervelend ervaren en worden het liefste vermeden. Of zelfs bij vrienden ervaren mensen niet de vrijheid, wanneer er te weinig ruimte is jezelf echt te laten zien. De moderne term is: feeling trapped, blocked or stuck.

Wat zijn de gevolgen van de mentale gevangenis?

Als je je gevangen voelt kan je je niet meer vrij bewegen. Je kan niet meer zijn wie je bent. Je kan niet meer doen waar je blij van wordt. Vanuit een gevangenis heb je niets meer bij te dragen aan onze wereld. Je levensenergie stroomt niet meer. (Eigenlijk bloed je langzaam dood, dit zou ik of weglaten of minder zwaar verwoorden) Als een nachtkaars gaat het licht in je leven uit.

Hoe ontsnap je uit de mentale gevangenis?

Als je in een echte gevangenis zou zitten wist je meteen wat je moest doen. Het enige doel met enige betekenis is ontsnappen/ uitbreken! Je zou tunnels graven, complotten smeden of bewakers omkopen. Je zou er werkelijk alles voor over hebben om weer vrij te kunnen zijn. Je zou hoge risico’s nemen, omdat de vrijheid als beloning het waard is. Misschien zou je zelfs bereid zijn er je leven voor te geven. Want wat is een leven in een echte gevangenis nu waard? Je bent eenzaam en helemaal op jezelf aangewezen. Losgerukt van familie, vrienden en geliefden. Je wordt als minderwaardig behandelt door je bewakers en zo voel je je ook (Je wordt als vee behandelt, als minderwaardig mens, dit zou ik weglaten). Dit is geen waardig bestaan.

Ook in je mentale gevangenis wordt je net zo behandelt als in de echte gevangenis. Je partner snauwt je af. Je manager commandeert of manipuleert je in een richting die de organisatie goed uitkomt. Je familie behandelt je niet gelijkwaardig. Waarom ontsnappen we niet uit deze moderne gevangenis? Er zijn geen tralies! Er zijn geen bewakers! Er is geen politie die op je jaagt als je ontsnapt!

You cannot see, hear and touch the prison of your mind. But you feel it is there. You feel it because you want to break free! - Lars Boeck

Wat zijn de tralies van je mentale gevangenis?

Uiteindelijk zitten we gevangen in onze eigen oordelen en overtuigingen. Dat zijn de tralies, de bewakers en de politie die ons gevangen houden. Zolang je niets aan je overtuigingen verandert dan zal je gevangen blijven in jouw mentale gevangenis.

Wie houdt jou in je mentale gevangenis?

Heel veel partijen hebben er belang bij dat jij in jouw mentale gevangenis blijft zitten. Dan doe je namelijk precies wat een ander wil dat je doet en ben je als een schaap door een schaaphond bijeen te drijven. Precies waar een ander je hebben wil. Als schapen kopen we met zijn allen de nieuwste I-phone. Met zijn allen gaan we elke dag als zombies naar ons werk. Met zijn allen betalen we zonder vragen te stellen onze belasting.

Hoe ontsnap je uit de mentale gevangenis?

Je overtuigingen zijn opgeslagen in je onderbewustzijn. Je onderbewustzijn is 10x sterker dan je bewustzijn. Het is verstandig om je overtuigingen via je onderbewustzijn op te sporen en te veranderen. Verandering van het onderbewustzijn gaat het snelste met hypnose.

Maar daarnaast voelen een heleboel mensen zich gevangen. Gevangen in normen en waarden. Gevangen in hoe het hoort. Gevangen op hun werk. Gevangen in relaties. Gevangen in financiële posities. Als je gelooft dat de deur van je huis op slot zit leef je tenslotte ook in een gevangenis.

Born to be free

Als je gevangen zit heb je maar één doel, één purpose. Het is jouw doel te ontsnappen. Om weer van de vrijheid te genieten. Om weer te gaan en te staan waar je wilt. Je hebt benen gekregen om je te verplaatsen, om je vrij te bewegen.

Plan Beter helpt je ontsnappen uit je eigen gevangenis. Niet via tunnels, complotten of het omkopen van bewakers, maar via goed gedrag. Zodat als je buiten staat, je niet het risico loopt om meteen weer achter de tralies gegooid te worden. Zodat je niet op de vlucht hoeft maar echt vrij bent. Blijvende vrijheid. Je kan met opgeheven hoofd en rechte rug de gevangenis verlaten. Je kan bepalen waar je met je leven heen wilt en dus weet welke koers je wilt varen. Je geeft je bewakers een hand en bedankt hen voor de goede zorgen.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly