Return to site

Heb je werkstress?

Geen zorgen! De week van de werkstress wordt al voor de vijfde keer georganiseerd!

Waar komt de week van de werkstress vandaan?

De week van de werkstress is een initiatief van het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid. Dit jaar staat de week helemaal in het teken van preventie en werkplezier.

Waarom is werkstress een probleem?

In totaal hebben werknemers in 2016 ruim 7 miljoen dagen verzuimd wegens werkstress. De daarmee gemoeide verzuimkosten voor werkgevers liggen rond de 2 miljard euro. Tegelijkertijd zijn ook de kosten en de duur van het verzuim door werkstress gestegen. Het gemiddeld aantal verzuimdagen door werkstress lag in 2007 nog op 24 dagen per uitgevallen werknemer. In 2016 steeg dit naar 30 dagen. Vandaag start de vierde Week van de Werkstress om aandacht te vragen voor de gevolgen van werkstress. Één op de zeven werknemers heeft last van burn-outklachten en 44 procent van de werknemers geeft aan dat er maatregelen tegen werkstress nodig zijn. Werkstress als reden voor verzuim is gestegen van zestien procent in 2015 naar inmiddels twintig procent van het totale verzuim. Zestien procent van de werknemers ervaart burn-outklachten. Dit leidt tot uitval, misère voor de werknemer en hoge kosten voor de werkgever. In 2016 waren de totale kosten voor verzuim gerelateerd aan werkstress 2,5 miljard. De belangen zijn dus groot. BRON

Wat zijn de persoonlijke gevolgen van werkstress?

Werkstress heeft de volgende persoonlijke gevolgen:

 • Hartkloppingen, verhoogde hartslag en bloeddruk
 • Hyperventilatie, benauwdheid en kortademig
 • Pijn in je buik, maag en darm klachten
 • Slaapstoornissen
 • Paniekaanvallen of piekeren
 • Spanning in het lichaam
 • Spierpijn in armen en benen
 • Rugklachten in schouders en onderrug
 • Fysieke en mentale uitputting
 • Huiduitslag
 • Geheugen en concentratieproblemen
 • Opvliegers (hevige emotionele reacties)
 • Koud afstandelijk voelen en doen
 • Depressief voelen
 • Vul de lijst zelf verder aan....

Wat is de oorzaak van werkstress?

Werkstress is stress veroorzaakt door het werk. Maar dat is iets te kort door de bocht. Er zijn mensen die geen werkstress ervaren. Dus werk veroorzaakt niet per definitie stress. Werkstress is daarmee een containerbegrip. En als je niet weet door welke slang je gebeten bent is het ook moeilijk tegengif innemen. Stress is een gevolg van het ervaren van gevaar. Het ervaren van een bedreiging of een gevaar is dus altijd een directe oorzaak van stress. We kunnen dus stellen dat de oorzaak van werkstress direct of indirect veroorzaakt wordt door een gevaar of een bedreiging op het werk.

Maar wat voor gevaar is er op het werk?

Panden staan niet op instorten en zijn dus veilig genoeg. De meeste panden hebben een portier en toegangspasjes waardoor gevaarlijke mensen worden tegen gehouden. Ook gevaarlijke wilde dieren als tijgers en beren hebben we de laatste paar honderd jaar niet meer in het wild gezien. Zeker niet op ons werk. (Tenzij je in een dierentuin werkt.) Dus echt tastbaar gevaar is er gelukkig niet.

Waarom ervaren we dan toch zoveel werkstress? 

Met werken verdienen we ons maandelijkse inkomen. En met dit inkomen betalen we ons levensonderhoud, onze hypotheek en alle leuke extra’s die het leven mooi maken, zoals bijzondere cadeaus voor de mensen die we lief hebben, vakanties, hobby’s enz. Ons inkomen geeft ons dus zekerheid en veiligheid. En hier zit precies het probleem! Ons onderbewustzijn beschouwt iedereen die iets te maken heeft met onze maandelijkse inkomen als een gevaar. Die vervelende collega die alleen maar voor zichzelf gaat, die vervelende klant die niet wil betalen en een klacht heeft over jouw dienstverlening of die vervelende manager die niet precies op die manier leiding geeft zoals jij graag zou willen. En dan heb je ook nog concurrenten, die het op dezelfde klanten gemunt hebben! Daarnaast hoor je steeds meer over digitalisering en het verlagen van de kosten om te voldoen aan de juiste cost/income ratio. En als je alle signalen juist oppikt, dan lijkt de volgende reorganisatie weer voor de deur lijkt te staan.

Wat zijn voorbeelden van stressvolle werkzaamheden:

 1. Het geven van een presentatie
 2. Een beoordelingsgesprek
 3. Feedback van een manager
 4. Een ambitieuze collega
 5. Een reorganisatie

Kortom er zijn geen beren en tijgers meer. Maar ons onderbewustzijn leeft in hele gevaarlijke tijden, vooral tussen 9-17 op het werk. En zonder tastbare gevaren, levert dit bij een grote groep medewerkers wel degelijk veel werkstress op.

Wat is het medicijn tegen werkstress?

Het enige echte medicijn tegen werkstress is een veilige werkomgeving met een open cultuur waar zaken uitgesproken kunnen worden die uitgesproken moeten worden. Een werkomgeving zonder de moderne bedreigingen en gevaren voor ons onderbewustzijn. En dan is werkplezier een gevolg. En zelfs niet het enige positieve gevolg. Ook stijgt de productiviteit, daalt het verzuim, stijgt de creativiteit binnen je organisatie en stijgt het lerende vermogen. Wij van Plan Beter zijn niet de enige die weten wat de kracht van een veilig onderbewustzijn is. Google deed twee jaar onderzoek onder 150 teams en kwam tot de volgende conclusie:

“There’s no team without trust,” says Paul Santagata, Head of Industry at Google. He knows the results of the tech giant’s massive two-year study on team performance, which revealed that the highest-performing teams have one thing in common: psychological safety, the belief that you won’t be punished when you make a mistake. Studies show that psychological safety allows for moderate risk-taking, speaking your mind, creativity, and sticking your neck out without fear of having it cut off — just the types of behavior that lead to market breakthroughs.

Wat gebeurt er als we geen maatregelen treffen tegen het voorkomen en verlagen van werkstress?

Hoelang kunnen we als maatschappij de kosten van van gevaar en stress blijven dragen totdat we door onze hoeven zakken? Hoelang kunnen onze organisaties gevaar en stress op het werk nog dragen totdat ze door hun hoeven zakken? Hoelang kunnen mensen de vernietigende gevolgen van stress stress in hun lichaam nog dragen? En bij hoeveel mensen gaat de grote hoeveelheid stress leiden tot een burn-out?

Plan Beter 1: Wat kunnen we zelf doen?

Begin bij het aanpakken van het gevaar en niet bij de stress, want dan pak je gelijk het echt probleem aan. Vaak proberen mensen het gevolg aan te pakken en soms met succes, maar als het probleem niet bij de wortel aanpakt, blijft het terugkomen. Het is als een brandend huis proberen te blussen door de waterstraal op de wegwaaiende rook te richten. Als je stress
opbouwt, geeft dit aan dat je op de een op andere manier een bedreiging van een behoefte ervaart. Als je stress ervaart vraag je dan af welke behoefte er in gevaar is en bedenk of dit een reëel gevaar is. Misschien wordt je getriggert door iets anders of kun je je behoefte op een andere manier vervullen.

Plan Beter 2: Wat kan je doen als werkgever of manager?

Begin bij het creëren van een veilige werkomgeving. Dit zit dus niet in brandblussers en beveiliging, maar dit zit wel in een open cultuur. Hoe mensen met elkaar omgaan welk gedrag wel en niet geaccepteerd is. Veiligheid bieden kan heel veel brengen in je bedrijf. Maar het echt creëren van veiligheid is geen gemakkelijke opgave. Sommige mensen en managers
hebben het van nature in zich om veiligheid te bieden. En dit zijn dan ook collega’s waar veel mensen graag mee samenwerken of graag voor willen werken. En bij die managers zie je dat het team en de medewerkers kunnen floreren. Wil je dit ook? Maar weet je nog niet helemaal hoe, neem vooral contact met ons op, dan kan je beginnen met een vliegende start.

Plan Beter 3: Week van de werkveiligheid

Wij stellen voor dat de week van de werkstress in 2019 niet alleen maar over stress gaat, maar ook over het bieden van veiligheid. Want dit kan echt een groot verschil maken! En dat is wat we beogen. Minder stress op de werkvloer door het bieden van meer veiligheid en daarmee dichter bij de oplossing van een van de grootste problemen van deze eeuw. Andere optie is dat we in de week van de werkstress over stress blijven praten. En de overige 51 weken over gevaar en veiligheid in het onderbewustzijn. Dan hebben we nog kans dat we het werkprobleem van de eeuw om kunnen turnen naar de kans van de eeuw. Doe jij mee?

Wij zijn op een missie om de kracht van het onderbewustzijn te delen. Daarvoor zoeken we ambassadeurs. Sta je ook achte onze missie. Wordt dan onze ambassadeur en deel onze berichten. Vul hieronder je mailadres in dan krijg je onze berichten vers van de pers.

Bij voorbaat dank. Lars en Amanda.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly