Return to site

Hoe krachtig is het onderbewustzijn?

Hoe gebruik je de kracht van het onderbewustzijn?

Wat is het verschil tussen tussen bewustzijn, onderbewustzijn en onbewustzijn? Hoe sterk is het onderbewustzijn? Waarom verandering via het bewustzijn moeilijk is? Sneller veranderen via het onderbewustzijn?

Wat is het verschil tussen tussen bewustzijn, onderbewustzijn en onbewustzijn?

Bewustzijn

Doe de volgende oefening. Pak een pen en papier en maak een cirkel. In de cirkel schrijf je alles wat je bent. In mijn geval man, 35 jaar, surfer, coach, Nederlander, blockchain enthousiast. Wat je in je cirkel schrijft zit in je bewustzijn.

Onderbewustzijn

Maar buiten mijn bewustzijn ben ik nog veel meer. Ik ben mens, Europeaan, bewoner van de aarde, levend, tennisser en onderzoeker. Trek om je bewustzijn cirkel een grotere cirkel en bedenk wat je nog meer bent behalve wat er in je bewustzijn zit.

Onbewustzijn

Het onbewustzijn bevind zich buiten de cirkels van het bewustzijn en het onderbewustzijn. Buiten de beide cirkels bevind zich alles wat je als anders dan jezelf benoemt. Bijvoorbeeld de dood, alle nationaliteiten behalve Nederlander, vrouw alle andere sporten behalve surfen en tennis.

De inhoud van de cirkels is in ieders geval anders. De inhoud bepaald al het menselijk gedrag. Het bepaald wie je aardig vind en aan wie je een hekel hebt. Het bepaald wat je uit de weg gaat en wat je aantrekt.

De verbinding tussen bewustzijn, onderbewustzijn en onbewustzijn is een hele interessante. Waarop we in ons programma terugkomen.

Hoe sterk is het onderbewustzijn?

Als metafoor voor het bewustzijn en onderbewustzijn wordt vaak een ijsberg in het water gebruikt. Het bewustzijn is het topje van de ijsberg dat boven het water uitkomt. Het onderbewustzijn staat voor het 10 keer grotere deel van de ijsberg dat zich onder het water bevind. Het onbewustzijn zou je kunnen zien als de zee waarin de ijsberg zich bevind.

In werkelijkheid is de verschil tussen het onderbewustzijn en het bewustzijn nog veel groter. Ab Dijksterhuis schrijft in zijn boek over het slimme onderbewustzijn dat we allemaal zo’n 11,2 miljoen bits aan informatie binnenkrijgen per seconde. Omgerekend is dat een boek van 800 pagina's. Van die dikke pil worden slechts 12 letters, gemiddeld één woord door je bewustzijn verwerkt. Praktisch het hele boek wordt door het onderbewustzijn verwerkt en automatisch naar gehandeld. De kracht van het bewustzijn wordt zwaar overschat en de kracht van het onderbewustzijn wordt zwaar onderschat.

Waarom verandering via het bewustzijn moeilijk is?

Als er iets mis gaat in onze leven of er kan iets beter willen we graag dat dat verandert. Voor verandering wenden we ons vrijwel altijd tot het bewustzijn. Het aanbod voor hulp bij verandering via het bewustzijn is groot. De cursussen, workshops en coaches vliegen je om je oren. Maar verandering via het bewustzijn duurt erg lang als het überhaupt ooit lukt. We proberen een ijsberg van koers te laten veranderen door met een rietje te blazen in de richting van het topje.

Ondanks dat dat volstrekt 'normaal' is om voor verandering naar je bewustzijn te gaan, is het jammer genoeg niet effectief. Je klopt namelijk aan bij de verkeerde. Het is alsof je een bloemist vraagt je kapotte auto te repareren. Het is alsof je de stagiair vraagt om een loonsverhoging. Het bewustzijn heeft erg weinig in de melk te brokkelen wat betreft verandering.

De goede voornemens tijdens de jaarwisseling zijn een perfect voorbeeld. Rond de jaarwisseling besluiten we vaak dat we het in het nieuwe jaar echt anders willen gaan doen. Via ons bewustzijn, en dus met onze woorden, nemen we ons een aantal goede voornemens voor. Maar na een aantal dagen heeft ons onderbewustzijn de touwtjes vaak helaas weer stevig in handen en zijn we onze motivatie voor onze goede voornemens vaak alweer kwijt. Ga maar eens na hoeveel van je goede voornemens ook echt werkelijkheid zijn geworden?​

Begrijp me niet verkeerd. Er is niks fundamenteel mis met proberen te veranderen via je bewustzijn. We weten niet beter. Maar wat als we nu vertellen dat het echt sneller en effectiever kan. Net zoals er niks mis is met het vegen van de vloer van een gymzaal met een klein handvegertje. Tegen de tijd dat je klaar bent kan je opnieuw beginnen. Als het je doel is de vloer schoon te krijgen ben je beter af met een grote bezem of zelfs een veegmachine. Er zijn meerdere wegen naar Rome. De ene is nu eenmaal sneller en effectiever dan de andere.

Snelle verandering via het onderbewustzijn

Als de hele ijsberg van koers verandert dan gaat het topje natuurlijk ook mee. Maar hoe krijg je die ijsberg op een andere koers? Niet door aan het topje te duwen of te trekken. Als je de kracht van je onderbewustzijn wilt gebruiken, zal je met je onderbewustzijn aan de slag dienen te gaan. Belangrijk daarbij is, dat je:

  1. Je bewust wordt dat je een krachtig onderbewustzijn hebt
  2. De kracht erkent die het onderbewustzijn heeft
  3. Ontdekken wat het onderbewustzijn in beweging brengt
  4. De taal ontcijfert hoe je onderbewustzijn met je bewustzijn communiceert

De tot nog toe beste methode om te beginnen met gebruik maken van de kracht van je onderbewustzijn is hypnose. Helaas heeft iedereen een andere mening over hypnose en sommige een negatieve mening. Hypnose is een bepaalde bewustzijnstoestand en te vergelijken met zó opgaan in een film dat het besef van tijd en omgeving even helemaal weg is. Het is een neutraalstand van het brein die we op zich allemaal kunnen bereiken, hoewel de een makkelijker dan de ander. In die toestand van rust is een geconcentreerde aandacht die gepaard gaat met sterke ontspanning waarin mensen meer openstaan voor suggesties. Precies de combinatie van die specifieke bewustzijnstoestand en suggestie zijn de werkende bestanddelen van hypnose. Want in een staat van diepe ontspanning is het makkelijker meegaan in het neutraliseren van pijn of moeilijke ervaringen.

 

Hypnose is zeker geen wondermiddel, maar een effectief hulpmiddel. En niet alleen wordt de klacht of het probleem aangepakt, de meeste mensen die in hypnose zijn geweest voelen zich over de hele linie rustiger, meer ontspannen en ervaren minder stress. Dat heeft weer een gunstige invloed op het afweersysteem. Centraal in een hypnosesessie staat dat je zélf weer invloed kunt uitoefenen en dat je zelf weer krachtig aan het roer kan gaan staan. Met hypnose reik je mensen een instrument aan waarmee ze zelf weer in hun kracht kunnen gaan staan. Het klinkt misschien gek, maar voor hypnose geldt echt: baat het niet dan schaadt het niet en nee je blijft er echt niet in steken, je raakt er niet van in de war en je verliest de controle niet. Het voelt als een soort droom die je in een andere wereld brengt, een bevredigend rustige wereld. Maar je blijft wel bij bewustzijn. Mensen die uit hypnose komen ervaren vaak een vrolijke en ontspannen staat en een gevoel van trotsheid dat je gebruik hebt gemaakt van je eigen krachtbronnen. Overige voordelen zijn dat mensen vaak hun zelfvertrouwen terugkrijgen, beter in hun vel zitten en veel minder stress ervaren. De meeste vragen zich af waarom ze dit effectieve hulpmiddel niet eerder hebben toegepast.

 


Gelukkig bewijzen talloze wetenschappelijke onderzoeken dat hypnose geen tovenarij is. In de Libelle nummer 42 is een goed artikel opgenomen met als titel “Hyp Hyp Hoera, hoe hypnose kan helpen bij pijnbestrijding. En ook op televisie wordt er steeds meer aandacht besteed aan de positieve effecten van hypnose. Op maandag 28 mei werd op NPO1 een uitzending uitgezonden met als titel “Hypnose op recept”. Kijk dit na op:

https://www.npostart.nl/2doc/28-05-2018/VPWON_1283073

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly