Return to site

Surfen met dolfijnen

Spel in de natuur

Het is zondagmorgen. Gisteravond heb ik mijn surfspullen al in mijn auto geladen. Na een kopje koffie en een bakje muesli rijd ik naar één van mijn favoriete breaks. De zon is net op en het belooft een mooie dag te worden. Na een stukje offroad kom ik aan bij de break. Er staan een aantal campertjes en de bewoners ervan worden langzaam wakker. De geur van koffie hangt om de campers. Ik loop een stukje en dan zie ik de golven. Er hangt nog een mystiek makende zeemist net tot over het strand. De golven zien er niet fantastisch uit. Ik ga zitten op een steen en mijn hond rent wat om me heen. Even later vindt ze een andere hond om mee te spelen. Er komt een vriend van me het strand op en hij is veel enthousiaster dan ik. Ik kijk nog eens goed en binnen 20 minuten zijn de golven al veel beter geworden. Er ligt nog niemand in het water. Ik trek mijn wetsuit aan, wax mijn surfplank en geef mijn hond nog wat te drinken.

Als eerste ga ik het water in. Dat is niet eenvoudig omdat mijn hond het altijd nodig vind mij te beschermen tegen die gevaarlijke oceaan. Zodra ze kan pakt ze mijn leash (touw voor om je enkels zodat je niet achter je surfboard aan hoeft te zwemmen) en laat niet meer los. En als boxer mix met een grotere hond is ze best sterk. Dat ritueel vermaakt iedere keer veel strandbezoekers. Terwijl ik surf rent mijn hond wat heen en weer op het strand met andere honden en kiest ze vaak een stelletje uit waarbij ze naast de badhanddoek gaat liggen.

Zonder de verwachting dat ik een goede surfsessie ga hebben peddel ik uit. Het zeewater is eindelijk lekker warm. Zelfs in de zomer is de zee hier kouder dan in Nederland door een koude golfstroom. Al snel komt de enthousiaste vriend uitgepeddeld en we hebben de break voor onszelf. De eerste golven lopen nog niet zo lekker maar er zit verbetering in. Daarna komen er nog een stuk of 8 surfers bij. Er zijn golven genoeg en iedereen heeft plezier. En iedereen gunt elkaar plezier (dat is wel eens anders.) De gesprekken worden abrupt afgebroken als er een goede golf langskomt.

Nadat ik een mooie golf heb gepakt zie ik iets in de verte. Ik moet eerst nog drie keer onder een golf duckdiven. Ik vraag me af of het een boot is. Als de set voorbij is zie ik geen boot. Dus dan moet het een vis geweest zijn. Dat gebeurt wel vaker. Mijn blik blijft gefocust en dan zie ik 4 finnen boven het water uitkomen. Ik ken het verschil tussen een haaienfin en de fin van een dolfijn (is belangrijk detail om te weten als surfer). Ze gaan weer onder water en ik roep naar de anderen dat er dolfijnen zijn. De anderen zijn nog te ver weg om het te horen. Dus ik wijs naar waar ik ze het laatst zag. Even later springen de dolfijnen meters boven het water uit. Ze zijn aan het spelen. Het lijkt wel of ze een show weggeven.

Van alle dieren op aarde zijn dolfijnen waarschijnlijk het meest ontwikkeld. Misschien zijn ze wel veel slimmer dan mensen. Dolfijnen zijn slechts een klein gedeelte van hun tijd bezig met overleven: zichzelf voeden en beschermen. De rest van de tijd spelen ze. Terwijl de mens gemiddeld 40 uur per week moet werken om te overleven. Er moet immer brood op de plank komen en de hypotheek moet worden betaald.

Op dat moment waren wij als surfers aan het spelen met de golven. Voor ons als hobby surfers is er geen enkele andere drijfveer dan plezier. Net als de dolfijnen spraken we even dezelfde taal: de taal van het spel. Ik heb nog een paar golven gepakt voordat ik weer op het strand stond. De dolfijnen zwommen verder naar het zuiden. De camperbewoners gingen terug naar hun camper. En ik kleedde me om en ging naar huis. Maar wat ik bijna zeker weet is dat iedereen die dat moment van spel deelde er nog zeker een paar keer met een glimlach aan heeft teruggedacht.

Ik gun het iedereen om dit een keer mee te maken. Ik ben in ieder geval blij dat ik mijn keuzes zo heb gemaakt dat dit voor mij mogelijk is.

Geniet,

Lars

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly